Eylül Ayında Hangi Balık Yenir?
Tam olarak balık mevsimi olarak adlandırılan Eylül ayı, her türlü balığın en lezzetli olduğu zamandır. Eylül ayının gelmesiyle balık sayısında artış yaşanmakta ve buna bağlı olarak balık fiyatları da uygunlaşmaktadır. Bu dönem içerisinde vitamini yüksek ve lezzetli balıklara daha uygun fiyattan ulaşılabilmektedir. Genel anlamda Eylül ayında tutulamayan bir balık yok denecek kadar azdır. Her balığı bu ay içerisinde tutmak veya almak mümkündür. Bunun aksi bir durumla karşılaşılmamakta ve balık tüketiminde bir sorun çıkmamaktadır.
Eylül ayında yenilen balıklar özellikle yağ oranı yüksek balıklardır. Birçok balık Eylül ayında yağlanmakta ve böylelikle lezzetlenmektedir. Sardalya, lüfer, palamut, barbun, tekir, çipura ve kılıç balıklarının en lezzetli olduğu dönem Eylül ayıdır. Normal zamanlarda fiyatı yüksek olan bu balık türlerinin fiyatları, Eylül ayının gelmesiyle birlikte düşüşe geçmektedir. Böylelikle OMEGA 3’ü yüksek olan balıklara herkes ulaşabilmektedir.
Eylül ayında tüketilmesi planlanan balıkların pişirme yöntemlerini araştırmak da gereklidir. Sonuç olarak her balığın kendine özgü bir yağ oranı vardır. Yağ ise balığa lezzet katan en önemli unsurdur. Bu tür yağların boşa gitmemesi ve balığın lezzetine lezzet katması amacıyla en doğru pişirme tekniği kullanılmalıdır. Eylül ayında; sardalya, uskumru, kalkan ve lahos balıkları da tercih edilmektedir. Ancak bu balıkların tam mevsiminin Eylül olmadığı da bilinmelidir. Bu balıkların tam mevsimi Eylül ayından sonra başlamaktadır.